Kroję proste warzywa i zalewam sosem. Tę zapiekankę robię w weekendy na śniadanie
Zapiekanki przyrządzamy zwykle na obiad lub kolację, ale świetnie też sprawdzą się na śniadanie. Zwłaszcza jeśli są lekkie, a jednocześnie pożywne. W weekend, kiedy masz nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania, możesz zrobić sycącą zapiekankę ziemniaczaną. Do jej przygotowania najlepiej jest wykorzystać ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu. Nic się nie zmarnuje, a rodzina naje się do syta.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?
Do zapiekanki śniadaniowej najlepiej jest wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Nic nie trzeba wtedy gotować, a potrawa szybko się upiecze. Jeśli jednak nie masz ugotowanych ziemniaków do wykorzystania, możesz je obgotować. Najlepiej po obraniu pokroić je w plasterki, zalać wrzątkiem i gotować do czasu, aż zmiękną. Trzeba jednak uważać, by ziemniaki się nie rozgotowały, bo zaczną się rozpadać. Lepiej więc ich nie dogotować, bo i tak dojdą w czasie pieczenia. Ugotowane ziemniaki należy dokładnie odcedzić. Jeśli jednak chodzi o młode ziemniaki, można je zapiekać surowe. Po pokrojeniu w plastry dość szybko upieką się w zalewie.
Jak zrobić zapiekankę śniadaniową?
Zasada przygotowania tej zapiekanki śniadaniowej jest prosta. Warzywa trzeba pokroić w plasterki, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i zapiekać, aż masa się zetnie, a warzywa będą miękkie.
Przepis: Zapiekanka śniadaniowa
Ziemniaki i papryka zapiekane w zalewie śmietanowo-jajecznej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 100 g startego sera
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wsyp je do garnka, zalej wrzątkiem, lekko posól, gotuj ok. 5 minut. Odcedź, osącz. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
- Przygotowanie zalewyJajka wybij do miski, dodaj śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość rozkłóć rózgą. Dopraw solą i pieprzem.
- Układanie składników i pieczenieNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Wsyp do niego pokrojone ziemniaki i paprykę. Zalej zalewą, posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jakie inne warzywa będą pasować do zapiekanki śniadaniowej?
Nasza zapiekanka śniadaniowa bazuje na ziemniakach. Dorzuciliśmy też do niej trochę papryki dla smaku i koloru. Jednak inne warzywa, też będą doskonale smakowały zapieczone w lekkiej zalewie. Możesz więc sięgnąć na przykład po: marchew, cebulę, cukinię, fasolkę szparagową.